Dat vind ik moeilijk

In plaats van ‘dat vind ik moeilijk’ had ik ook ‘dat kan ik niet’ of ‘dat is niet makkelijk’ kunnen schrijven. Mensen zeggen dit vaak als ze weten welke beslissing ze moeten nemen, om zich weer beter te kunnen gaan voelen. Het kan zijn dat je -eigenlijk- je baan wil opzeggen, maar huiverig bent om het veilige op te geven, je -eigenlijk- al te lang in je relatie blijft zitten, omdat je bang bent voor de eenzaamheid als je alleen bent. Maar ook nee zeggen tegen een vriend(in) op een uitnodiging voor zijn/haar dochters verjaardag omdat je daar -eigenlijk- geen zin in hebt als je 60 uur gewerkt hebt deze week.

Hoe groot of hoe klein het conflict in jezelf ook lijkt, de last voelt blijkbaar (te) moeilijk om de stap te nemen.

Je voelt in jezelf iets wat voor jou lijkt op een nee en vervolgens gaan je gedachten ermee op de loop. Je hebt zoveel argumenten die allemaal vinden waarom je vooral in de situatie moet blijven en daar staat dan ‘maar’ 1 nee tegenover. Dan kan het toch bijna niet anders dat, net zoals in een democratie, de meerderheid het wint? Alhoewel je dit misschien niet zo bewust in je overweging meeneemt, gaat het meestal wel zo.

Waarom?

Omdat je waarschijnlijk ooit de boodschap hebt gekregen dat jouw ‘nee’ niet belangrijk is, dat er over jouw grens van ‘nee’ is gegaan. (On)bewust ben je gaan geloven dat er toch niet naar jouw nee wordt geluisterd en beargumenteer jij alvast heel stellig van binnen wat anderen allemaal zouden kunnen gaan zeggen op wat jij voelt. Zolang jij jouw eigen nee niet voldoende vindt om ernaar te handelen, zullen argumenten het altijd winnen. Met de nodige stress tot gevolg.

Met haptotherapie leer je om bewust jouw authentieke nee weer te voelen, dat het voelen van jouw nee, goed genoeg is. Ongeacht wat je gedachten er van vinden. Je leert er weer contact mee te maken, te luisteren, om er vervolgens naar te kunnen handelen. Stapje voor stapje.

Vind jij het lastig om nee te zeggen, overrule jij jezelf altijd met ‘goede’ argumenten om vooral ja te zeggen? Heb je behoefte om te leren handelen naar wat jij daadwerkelijk voelt? ‘Maar’ 1 ja is genoeg; maak dan vandaag nog een afspraak.

#ikvindhetmoeilijk #hetislastig #kanikniet #haptotherapie #neezeggen #voelen #denkenhandelenvoelen #autonomie #betervoelen #stress #burnout