Positief blijven

De laatste tijd hoor ik vaak mensen zeggen dat ze positief blijven, ondanks dat ze geconfronteerd worden met ingrijpend pijnlijke situaties zoals reuma, een miskraam, baanverlies of echtscheiding. Iemand vertelt dan ‘het verhaal’ en vervolgens heel snel er achteraan, ‘maar ik blijf positief, hoor’.

Nu is pijn een gevoel waar ieder mens en dier van weg wil. In de natuur passen de meeste dieren zich direct aan of trekken zich terug. Mensen daarentegen passen zich niet makkelijk aan pijn aan en hebben meer mogelijkheden om van gevoel weg te gaan. Gevoel onderdrukken kun je op heel veel manieren doen en positivisme is er een van. Waarschijnlijk door geweldige foto’s, reels en stories op social media worden we sterk beïnvloed dat alles wat we zelf niet goed, lelijk, zwaar, moeilijk of stom vinden, vooral niet moeten laten zien aan de buitenwereld.

Het is ons eigen idee/oordeel dat we het liever niet delen, de ander niet willen belasten. Terwijl… pijn, verdriet en rouw heel verbindend werken. Juist vanuit verbinding kun je helen en groeien. 

Sta je er wel eens bij stil in hoeverre jij je verdriet mag voelen? Of vind je dat je niet moeilijk moet doen? Hoeveel tijd gun jij jezelf om verlies te verwerken? Als je je realiseert dat als we verdrietig zijn om verlies, we ook verdrietig zijn om onszelf, om wie we waren en niet meer zijn. Wat doet een opmerking als ‘ik blijf positief, hoor’… dan met jou? 

Eenzaamheid en jezelf terugtrekken is dan meestal het gevolg.

Voel jij je eenzaam met jouw verdriet en heb je behoefte aan contact? Maak dan vandaag nog een afspraak.

#positiefbijven #verdriet #eenzaamheid #haptotherapie #voelen #verbinden #denkenhandelenvoelen #autonomie #betervoelen