Snelle denkers

In mijn praktijk ontvang ik veel cliënten die ik -snelle denkers- noem. Waar zij tegenaan lopen is dat ze bijvoorbeeld genezen zijn verklaard van een levensbedreigende ziekte en niet snappen dat ze zich niet beter voelen. Het vertrouwen in hun lichaam is weg. Of als je je hoofd maar niet stil kunt krijgen, blijft piekeren, terwijl je toch weet hoe ‘het’ zit.

Het talent van een snelle denker is dat je snel schakelt, denkt in oplossingen, veelal hoogbegaafd bent, situaties snel overziet en dingen zo efficiënt mogelijk (lees: met zo min mogelijk moeite) wil afhandelen. Wat vaak als minder fijn wordt ervaren is de gevoeligheid voor prikkels en een druk hoofd.

Snel denken en schakelen werkt als je met situaties te maken hebt, die een praktische rationele oplossing nodig hebben. De valkuil is echter dat snelle denkers het idee hebben dat het met gevoel(ens) ook zo zou moeten werken. Ik hoor in de praktijk vaak terug: ‘ik weet waar mijn nare gevoel door ontstaan is, ik ben me bewust dat het er is en ik wil ervan af’. En wat niet wordt uitgesproken; het liefst zo snel en efficiënt mogelijk, met zo min mogelijk moeite. Eigenlijk maar een paar sessies nodig; of ik het ff wil fixen 😊

Ik snap je!

Het verwarrende is vaak dat gevoel aan de ene kant razendsnel kan zijn. Bijvoorbeeld als je een ‘ja’ of een ‘nee’ voelt in een bepaalde situaties. Dit werkt anders met verwerken van gevoel(ens) en dagelijkse prikkels. Als je een heftige situatie meemaakt, ga je vrijwel altijd in standje overleven. Wat betekent dat er tijdelijk automatisch iets in je lijf wordt uitgezet, zodat je je hoofd boven water kunt houden. Pas als de rust weer een beetje is teruggekeerd, komt er een naschok.

De eerste neiging van snelle denkers is vervolgens… versnellen. Doorgaan, druk druk druk, vóóruit kijken en vooral onderdrukken wat zich steeds dwingender aandient; dat rottige gevoel. Daar wil je het liefste van weg, vandaar de versnelling. Het geeft veel stress en de basis voor een burn-out is gelegd.

Er is geen quick-fix, helaas. Wat er nodig is, is waarschijnlijk het ergste wat snelle denkers moeten doen (of laten) en dat is… vertragen. Niet alleen zit er op vertragen vaak een oordeel; traag is dom, traag is niet efficiënt, met traag maak je niks af. Maar als je vertraagt, ga je ook voelen en daar wilde je nu juist van weg!!

In mijn praktijk begeleid ik cliënten weer terug naar hun lijf. Je leert om te vertragen (niet uitchecken!) en dat het veilig is om te voelen wat er is, het te kunnen dragen en reguleren, zonder dat je erdoor overspoeld wordt. Wat het je oplevert? Rust en vertrouwen.

Ben jij een snelle denker en herken jij je in dit verhaal? Heb je behoefte aan rust in je hoofd, of wil je weer vertrouwen krijgen in je lichaam? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek via mijn website www.madelonkoers.nl of stuur een mail naar info@madelonkoers.

#haptonomie #haptotherapie #stress #burn-out #Den Haag #Nootdorp #veiliglijf #rust #vertrouwen